DURUŞ BOZUKLUKLARI

Çocukluk çağında kazanılan hatalı ve kötü duruş alışkanlıklarının hayat boyu duruş bozukluklarına sebep olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Bir çocuğa ayakta dururken ya da yandan bakıldığında sırt kısmında hafif bir tümsekliğin bel kısmında ise hafif bir çukurun olduğu görülür. Sırt ve belde bulunan bu doğal kavislerin artması veya azalması durumlarına duruş bozukluğu olarak tanımlanıyor. Çocuklarda görülen duruş bozukluklarının çeşitli sebepleri bulunuyor.
Sık rastlanan duruş bozuklukları ve sebepleri
Kifoz (kamburluk): Sırt omurgasının öne doğru eğik olmasıdır. Aşırı kilolular ve gebelerde görülebilir. Düz tabanlık gibi deformiteler, ankilozan spondilit gibi romatizmal hastalıklar, bel çukurluğunda artma, karın kaslarında zayıflık, zayıf sırt kasları, desteklenmeyen iri göğüsler vs kifozun en önemli sebepleridir. Ayrıca göğüslerin çıkması döneminde kızlar öne eğilerek otururlar bu da dorsal kifoza (kamburluk) sebep olur, bu durum daha sonraki boyun, omuz ve sırt ağrılarına zemin hazırlayabilir.
Kifoz, kürek kemiği hareketlerini etkileyerek düşük omuz, torasik çıkışın daralması (boyundan çıkıp kollara giden damar ve sinirlerin geçtiği dar bir bölge) gibi ilave problemlere yol açabilir. Osteoporoza bağlı çökme kırıklarında ilerlemiş kifoz deformiteleri görülür.
Sırt omurgasının öne doğru eğik olmasıdır. Aşırı kilolular ve gebelerde görülebilir. Düztabanlık gibi deformiteler, ankilozan spondilit gibi romatizmal hastalıklar, bel çukurluğunda artma, karın kaslarında zayıflık, zayıf sırt kasları, desteklenmeyen iri göğüsler vs kifozun en önemli sebepleridir. Ayrıca göğüslerin çıkması döneminde kızlar öne eğilerek otururlar bu da dorsal kifoza (kamburluk) sebep olur, bu durum daha sonraki boyun, omuz ve sırt ağrılarına zemin hazırlayabilir.
İletişim Numarası: 0850 260 1 222